TRM Europe

Travel Reservation Management

Persuasiune vs Manipulare

Oct-23-2010 By TRM

Ce este manipularea:

In DEX definitia data cuvantului manipulare este urmatoarea: „Actiunea de a manipula si rezultatul ei; manuire, manevrare”. Din aceasta definitie nu reiese ca manipularea ar fi un proces negativ sau lipsit de etica. Cu toate acestea, cuvantul este folosit frecvent cu semnificatia de actiune josnica ce rezulta in pacalirea celorlalti in folos propriu. Dupa parerea mea, un termen mai corect este manipulare negativa, insa experienta mi-a aratat ca majoritatea oamenilor atunci cand vorbesc despre manipularea in comunicare se refera din start la forma negativa a manipularii. Daca acceptam aceasta perceptie, atunci definitia manipularii suna asa: Procesul prin care obtii rezultatele pe care le vrei, indiferent care sunt costurile pe care le au de platit cei de la care le obtii.

Ce este Persuasiunea ?

In termeni simpli, este procesul prin care ghidezi o persoana sau mai multe sa ajunga la propriile concluzii, concluzii care au legatura si cu obiectivele tale. Comparand cele doua definitii rezulta ca diferenta fundamentala dintre manipulare si persuasiune este intentia. Daca intentia ta este sa iti atingi in mod exclusiv obiectivele, atunci te afli in zona manipularii. Daca intentia ta este sa urmaresti realizarea obiectivelor tale si ale celorlalte persoane implicate in comunicare, atunci te afli in zona persuasiunii.

Iata un rezumat al diferentelor majore intre persuasiune si manipulare:

Manipulare (negativa) Persuasiune
Intentia de a realiza rezultatele proprii, indiferent de interesul comun

Orientata exclusiv spre satisfacerea nevoilor manipulatorului

Distruge relatiile pe termen lung

Declanseaza suferinta la nivel psihic-emotional, chiar daca nu este legata constient de eveniment

Dezvolta orgoliul comunicatorului

Intentia de a realiza rezultate ce tin de interesul comun

Orientata spre satisfacerea nevoilor tuturor celor implicati

Dezvolta relatii pe termen lung

Declanseaza satisfactie la nivel psihic-emotional, chiar daca nu este legata constient de eveniment

Dezvolta integritatea comunicatorului

Cum iti poti dezvolta capacitatea de persuasiune ?

Prin trei modalitati esentiale:

  1. Invata cat mai multe lucruri din acest domeniu. Informatia la zi iti va da incredere ca poti deveni un comunicator mai bun. (Informatia inseamna putere. – F.Bacon)
  2. Respecta valorile si convingerile interlocutorilor. Oamenii vorbesc mereu despre ceea ce este relevant si important pentru ei. Daca respecti aceste valori ii respecti de fapt pe ei si astfel faci un pas urias catre influentarea cu integritate. (Oamenilor nu le pasa cat de multe stii pana cand nu afla cat de mult iti pasa)
  3. Dezvolta-ti integritatea personala. Acesta este pasul decisiv de la manipulare la persuasiune. Atunci cand actionezi cu integritate fata de propria persoana vei actiona la fel si fata de ceilalti. (Niciodata sa nu negociezi cu cineva inainte sa fi terminat de negociat cu tine insuti – A. Carnegie)

By Andy Szekely

Add A Comment

Theme Provided By: Fast Cash Well - payday cash advance