Cadranul Banilor

Cadranul Banilor a fost folosit, de catre Tatal Bogat, pentru a invata un copil de 9 ani, Robert Kiyosaki, cum functioneaza banii. Cadranul arata o perspectiva foarte diferita a vietii, din punct de vedere financiar. Asa ceva nu a invatat nimeni la scoala.
Exista 4 categorii de oameni in lumea afacerilor sau a banilor. Si, in aceasta imagine pe care Tatal Bogat a numit-o Cadranul Banilor, sunt cele 4 categorii de oameni.
Deci:

A – vine de la Angajat.
L – vine de la Liber-Profesionist – de ex. doctor, avocat, agent asigurari, sau chiar afacere Limitata.
P – vine de la Patron – 500 de angajati sau mai multi.
I – vine de la Investitor.
Fiecare categorie reprezinta una dintre cele 4 categorii de oameni, cu valori de baza diferite si cu 4 legi de impozitare diferite.
A – Angajat – intotdeauna iti poti da seama cine sunt datorita valorilor lor de baza (chiar daca angajatul este om de serviciu sau presedintele vreunei companii) – ei vor folosi intotdeauna aceleasi cuvinte: „Caut un job sigur, cu beneficii!”. Asta este ceea ce ii face Angajati, pentru ca valoarea lor de baza este siguranta.
L – Liber-profesionist, sau proprietarul unei afaceri Limitate (mici) – valorile lor de baza ii va face pe toti sa foloseasca aceleasi cuvinte: „Daca vrei ceva sa fie facut bine, fa-l singur!”. L mai inseamna si Limitat.
P – Patron – 500 de angajati sau mai multi – cuvintele lor sunt diferite: „Caut un sistem bun, o retea buna si cei mai destepti oameni pe care ii cunosc pentru a ajuta la dezvoltarea afacerii mele!”. Spre deosebire de L, ei nu vor sa fie ei cei care-si conduc propria companie, ci vor oameni inteligenti care sa le dezvolte afacerea pentru ei.
I – Investitor – acestia sunt oameni care isi pun banii sa munceasca din greu pentru ei. Ei vor spune intotdeauna: „Trebuie sa le gasesc un loc de munca, foarte bun, banilor mei!”
In partea stanga a Cadranului, avem Angajatii si Liber-profesionistii. Majoritatea oamenilor se afla in partea stanga. Uneori oamenii chiar isi iubesc joburile, dar lumea este plina de oameni speriati care au un loc de munca, pe care il urasc, si singurul motiv pentru care fac asta este ca au un venit cu care sa-si plateasca obligatiile si cheltuielile de zi cu zi (cursa sobolanului). Este calea tipica urmata de oamenii saraci si de oamenii din clasa de mijloc. In aceasta parte a Cadranului, acesti oameni muncesc pentru siguranta si, de asemenea, muncesc pentru bani.
In partea dreapta avem Proprietarii de afaceri (Patronii) si Investitorii. Oamenii, cu adevarat bogati, se afla in aceasta parte. Daca vrei sa devii bogat si sa ai libertatea financiara la care visezi, trebuie sa te concentrezi spre parasirea partii stangi si trecerea in partea dreapta a cadranului. Nu este usor, dar daca esti destept si perseverent, iti vei atinge obiectivele. In majoritatea cazurilor, cei care vor sa faca aceasta trecere, au nevoie sa-si schimbe mentalitatea in legatura cu subiectul banilor. Educatia este indiciul. Valoarea lor cheie a ceea ce vor este ca vor LIBERTATE. Ei nu vor sa trebuiasca sa mai mearga la serviciu, nu vor sa trebuiasca sa munceasca pentru tot restul vietilor lor.
Asadar, frumusetea construirii unei afaceri si invatarii cum sa investesti este foarte simpla: acesta este un venit pasiv – cativa ani muncesti din greu, dar este posibil ca pentru tot restul vetii tale, sa ai un venit care continua sa „curga” spre tine si spre cea ce te face implinit.
Unul dintre principalele motive pentru care o afacere de marketing in retea (Network Marketing) este considerata o afacere perfecta este, pur si simplu, faptul ca acea companie va lucra cu tine pentru a te ajuta sa-ti insusesti aptitudinile de afaceri care te vor face bogat. Intotdeauna sa iti amintesti ca nu banii te fac bogat, ci aptitudinile de afaceri. Si acesta este motivul pentru care este o afacere perfecta. Companiile de marketing in retea isi vor aloca timpul necesar pentru ca tu sa iti insusesti aptitudinile si sa faci bani. Asta este o aptitudine pentru o viata.
Cealalta parte este: Costul Mic de Incepere. Unde altundeva mai poti incepe o afacere in care sa-ti poti insusi toate aceste aptitudini pentru $500 USD sau mai putin?
Pentru oamenii care vor sa faca trecerea catre Cadranul P, ceea ce si recomand de altfel, una din frumusetile unei companii de marketing in retea este ca poti face asta cu o investitie foarte mica. Din acest motiv discut cu oamenii pentru a-i convinge sa se alature industriei de marketing in retea. Daca ti-ai dori sa construiesti si tu un Microsoft, ai avea nevoie de sute de milioane de dolari, dar o companie de network marketing iti permite sa incepi cu o suma foarte mica; ei vor fi rabdatori cu tine, vor astepta ca tu sa faci trecerea in cadranul P. Si motivul pentru care acel timp este atat de important pentru majoritatea oamenilor este ca este nevoie de timp pentru a schimba valorile oamenilor. Si cel mai important lucru este, odata ce iti faci timp – sa spunem ai nevoie de 1 an, 2 ani, 5 ani, orice perioada de timp ai nevoie – odata ce ai cunoscut instrumentele si valorile de baza al unui P sau al unui I, vei fi de neoprit. Astazi nu m-as intoarce, in niciun caz, la viata mea de angajat. De ce as face-o? Mai bine raman in partea dreapta a cadranului – construiesc retele si companii, platesc mai putine taxe si castig mai multi bani.
Activul numarul 1 pe care il poate construi o persoana careia ii place lobertatea este sa-si construiasca propria afacere. Asta este cel mai inteligent lucru ce trebuie facut.
Tranzitia din partea stanga a cadranului catre partea dreapta nu este o formula de imbogatire rapida, nu o poti face peste noapte si necesita timp. Cand am facut aceasta tranzitie, in 2007, cand am renuntat la locul de munca, a trebuit sa depind doar de afacerea de marketing in retea pe care o construiam. Asadar inteleg frica. Frumusetea, si cel mai important lucru ce trebuie retinut este ca exista 2 genuri de oameni in lume: cei care vor spune: „Nu vei reusi niciodata!” – si chiar membrii familiei si cativa prieteni mi-au spus „Esti prost? Nu fa asta!” – si al doilea gen de oameni, cei care te vor sustine si iti vor spune: „Poti sa faci asta! Succes! Nu te ingrijora, noi te sustinem!” – asadar cel mai important lucru este suportul din partea familiei si a prietenilor. Una din frumusetile companiilor de marketing in retea este ca ei iti furnizeaza suportul personal, profesional si actional de care ai nevoie, atat timp cat ai nevoie pentru a face acea calatorie din partea stanga a cadranului catre partea dreapta.
Stiu ca lumea este in continua schimbare, dar, cateodata, cel mai greu lucru de facut este sa ne schimbam pe noi insine. Asta este unul dintre lucrurile pe care afacerile de marketing in retea le ofera oamenilor – de aceea este afacerea perfecta. Iti permit sa faci schimbarile mentale, emotionale si fizice necesare trecerii din partea stanga in partea dreapta.

Asadar, te rog sa retii, schimbarile creeaza intotdeauna stari de disconfort, dar, cateodata trebuie, alteori merita sa facem aceste schimbari. Si daca intelegi asta, este momentul ca si tu sa faci aceasta schimbare! by Robert Kiyosaki

Publicat de Bogdan-Teodor Batâr

About the Author TRM

follow me on:
>