Roata Vietii

Sa ai obiective clar stabilite, pe care sa le urmezi intocmai, pare sa fie conditia necesara pentru succes in orice domeniu! Este aceasta conditie suficienta?

Depinde cum definesti succesul…

Ti s-a intamplat vreodata sa iti doresti foooooooarte mult un anumit lucru, sa iti focalizezi toata atentia pe acel lucru si prin efort sustinut sa il obtii? Ti s-a intamplat, de asemenea, ca bucuria succesului obtinut sa dureze foarte putin iar tu sa revii la o stare de nemultumire?

Aceasta “intamplare” este un semn clar ca eforturile tale nu sunt indreptate in directia potrivita sau, metaforic vorbind, nu ai pus scara pe zidul potrivit.

O metoda simpla si de impact prin care poti evalua dezechilibrele din viata ta si cauzele nemultumirilor este roata vietii. Acest model de evaluare se refera la ariile vietii. Exista mai multe arii pe care este bine sa le explorezi.

De exemplu:

 • Sanatate
 • Cariera
 • Bani
 • Recreere
 • Relatii
 • Dezvoltare personala

Pentru roata vietii domeniile de explorare nu sunt batute in cuie. Este o idee buna sa iti alegi aceste domenii dupa specificul vietii tale. O alta impartire posibila este urmatoarea:

 • Mediul fizic (in care traiesc)
 • Cariera
 • Bani
 • Sanatate
 • Prieteni (familie, persoane apropiate)
 • Dragoste
 • Dezvoltare personala
 • Distractie si recreere

Iata cum te poate ghida roata vietii catre obtinerea echilibrului dorit: cand distribui timpul folosit pentru fiecare dintre aceste arii, tine cont de obiectivul pe termen lung de armonizare a ariilor vietii.

Realizeaza o reprezentare grafica a nivelului de satisfactie alocat fiecarei arii intr-un interval de timp. Este surprinzator ce impact poate avea aceasta reprezentare grafica pentru perceptia vietii in general.

Odata creata aceasta reprezentare, ia in considerare centrul cercului cu valoarea zero si marginea cercului cu valoarea 10. Astfel, poti da pentru fiecare sectiune o masura a satisfactiei tale prezente in fiecare din ariile reprezentate.

De exemplu:


Intrebarea retoric-metaforica ce survine aici este:
Roata se poate invarti suficient de bine daca are aceasta forma?

Si iata a doua intrebare cheie:
Cum pot obtine o roata cat mai “rotunda” si in acelasi timp cat mai “plina”?

Intr-o lume perfecta, probabil ne dorim o roata a vietii cat mai plina si cat mai echilibrata. Si totusi, in realitate se intampla rar acest lucru.

De exemplu, nota 8 pentru cariera si bani, insotita de nota 2 la capitolul prieteni (familie) sugereaza un dezechilibru puternic. Probabil respectiva persoana nu este prea fericita… Probabil ca experimenteaza frecvent conflicte interioare care pe termen lung pot scadea nota alocata in prezent sanatatii, apoi carierei etc.

Prin urmare, a gasi solutii pentru trecerea de la 2 la 4 de exemplu in aria “Prieteni (familie)”, este un obiectiv mult mai bun decat a creste nota la capitolul “cariera” de la 8 la 10.

Motivul este simplu: iti reechilibrezi roata vietii si iti recastigi simtul echilibrului.

Iata un model simplu, in 5 pasi, prin care poti explora obiectivele cu adevarat importante pentru tine:

1. Pune-ti intrebarea: Ce imi doresc?
2. Pune-ti intrebarea: Asta este ceea ce imi doresc cu adevarat?
3. Pune-ti intrebarea: Care este lucrul caruia nu ii acord suficienta atentie in viata mea chiar acum?
4. Pune-ti intrebarea: Care este pasul cel mai simplu pe care il pot face chiar acum catre ceea ce vreau?
5. Propune-ti sa revizuiesti periodic roata vietii si echilibrul personal (lunar, de exemplu).

Stabileste-ti obiectivele pe baza unei viziuni de ansamblu a vietii tale si nu doar prin comparatie cu standardele sociale. Pe termen lung, vei avea mult de castigat. Roata vietii se-nvarteste…

Sursa

About the Author TRM

follow me on:
>